Old Tea Head

€ 5,90
Op voorraad
SKU
PCO1

Populair Shou Pu-erh, ook wel bekend als 'Dragon Lumps' of 'Pu-erh rocks'..

Pu-erh thee in de vorm van natuurlijk gevormde losse stukjes samengeperste theebladeren. De kleur is rood-bruin, de smaak is zacht met een lichte aarde tinten.

“Old Tea Head’ is een letterlijke vertaling van 'Lao Cha Tou' en de theebladeren zijn samengeklonterd in brokjes thee. Deze thee is een populaire Shou Pu-erh thee, die ook wel bekend is als de 'Dragon Lumps' of 'Puer rocks'. Al deze namen weerspiegelen het uiterlijk van de 'Lao Cha Tou', die duidelijk is samengeperst tot brokjes theebladeren en knoppen.

Shou Pu-erh wordt tijdens het productieproces een tijd in grote stapels thee bewaard. De bladeren van de Puerh thee worden vervolgens met de hand los geschud en af en toe ook met vorken. De bodem van deze theestapels is moeilijk bereikbaar. Aan de onderkant, onder invloed van hoge luchtvochtigheid, temperaturen en zuurstofgebrek, kleven de theebladeren en toppen samen tot thee brokken. Dit wordt "cha-tou" genoemd in het Chinees, wat letterlijk "thee hoofd" betekent. Zodra de "cha-tou" is gevormd, zal het vocht dat in de bladeren, een zekere rijping ondergaan die een gedroogde fruitige smaak zal produceren. De smaak en het aroma van de ” Lao Cha Tou” (Lao betekent oud) is licht aards met een uitgesproken pruimen smaak. Het lijkt qua smaak erg op andere puerh-theesoorten. Sommige mensen zeggen dat deze thee een aangename bitterheid heeft met een nootachtige en uitgesproken smaak van gedroogd fruit. Dit wordt gecombineerd met een lange afdronk die in je mond blijft hangen. Wij vinden het een toegankelijke thee, zeker voor een pu-erh, en daarom het proberen waard, ook als je geen pu-erh thee kenner bent.

Deze pu-erh thee komt uit de provincie Yunnan in China. Yunnan is al eeuwen een bekend thee productiegebied en het is vrij groot. Een bepaald deel is erg bekend om de pu-erh thee, dit gebied heet Xishuang Banna, vanwege het feit dat het de oorsprong was van de oude theeroute. In die tijd werden verse theebladeren geplukt en vervolgens gewoon gedroogd. Deze pu-erh thee komt uit de regio Menghai, een westelijk district in theegebied Xishuangbanna. Veel andere plaatsen in Yunnan produceren ook mooie pu-erh-thee. De meeste van de pu-erh theegebieden werden ontwikkeld langs de berg, zoals Wu Liang Shan (无量 山), Ai Lao Shan (哀牢山) en Da Xue Shan (大雪山), of het werd ontwikkeld langs de rivier, zoals Mekong River.

De ’Old Tea Head’ behoort tot de familie van rijpe (Shou) pu-erh en heeft een korte geschiedenis in vergelijking met ruwe (Sheng) pu-erh. Rijpe pu-erh werd ontwikkeld in 1973-1974 in de Kunming Tea Factory (昆明 茶厂). Dit gebeurde omdat er indertijd er niet genoeg rijpe pu-erh was om aan de vraag te voldoen. Omdat de traditionale sheng pu-erh een lange rijpingstijd nodig had, zocht (en vond) men deze alternatieve snellere bereidingswijze van pu-erh thee. Deze manier van produceren verwijst naar het proces van oude donkere thee, zoals Fuzhuan Cha, die wordt geproduceerd.

meer informatie
Andere namen'Pu-erh rocks', 'Dragon Lumps'
Voorkomen donkere brokjes theebladeren en knoppen
Oogst jaarNee
Smaakmellow, na-smaak, licht-aarde,
Prijs per kopjeNee
HerkomstNee
Instagram Hash TagNee

1. Perfect voor het brouwen in een gaiwan 2. Giet kokend water over de gaiwan om het te reinigen en op te warmen. 3. Doe 5-7 gram theeblaadjes per 100-120 ml water. 4. Giet kokend water over de bladeren. Het eerste brouwsel moet ongeveer 30 seconden duren. 5. Het eerste brouwsel moet weggegooid worden omdat het alleen bedoeld is om de thee te wassen. 6. De tweede opschenking kan enkele seconden tot ongeveer 20 seconden duren, afhankelijk van de smaak. (Hoe korter de brouwtijd, hoe meer trekkingen de thee kan verdragen). Deze thee kan tot 7-8 keer worden opgeschonken.

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:Old Tea Head
Jouw rating