Lao Tieguanyin

Rating:
100% of 100
€ 8,00
Niet op voorraad
SKU
OLT2

'Lao' staat voor met zorg ontwikkelde smaak. De Tiequanyin theeën staan niet voor niets in de thee top 10 van China.

De kleine 'propjes' ontvouwen zich in het water tot grote, mooie, groene bladeren met een delicate en zoete smaak en nasmaak.

We werken al een aantal jaren samen met een prachtige thee plantage die hoog in de bergen is opgezet, ver weg van alle mogelijke vervuilingsbronnen. De thee plantage ligt midden van heuvels en bergen, in een laag van wolken en mist die er 200 dagen per jaar hangt. De temperatuur ligt tussen de 16-20 graden, terwijl het minstens 300 dagen per jaar boven het vriespunt is. De thee tuinen liggen verspreid in de bergen op 500-800 meter hoogte, met een mineraal rijke rode bodem, die heel geschikt is voor deze thee planten waarmee de hoogwaardige biologische Tiequanyin wordt verbouwd. Wij geloofden meteen in deze duurzame theeplantage, ook toen de binnenlandse markt weinig interesse toonde in volledig duurzame Tieguanyin. Vandaag de dag is de 3H-Sender een van de meest succesvolle plantages van China, waardoor ook de prijzen zijn gestegen. Als dank voor ons vertrouwen mag Tea Adventure de thee echter nog steeds voor een aangepaste prijs van 3H-Sender kopen.

De naam Lao Tieguanyin betekent letterlijk "Old Iron Goddess of Mercy" en deze thee is net zo prachtig als de naam impliceert. 'Lao' staat in het Chinees voor oud, maar vooral oud in de zin van wijs en volwassen. De Lao Tieguanyin is een heerlijk smaakvolle Chinese thee die bereid wordt met kokend heet water. De kleine opgerolde propjes ontpoppen zich tot grote, mooie, groene bladeren. Deze thee spoelen wij altijd een keer voor, dit is het gebruik volgens de Chinese traditie (het drinken van de eerste thee, kan tot pech leiden), maar ook om de bladeren 'wakker' te maken.

Tea Adventure biedt twee soorten Tieguanyin aan:

 • de Tieguanyin Orchid De bladeren worden geoxideerd totdat er een orchidee achtige geur en smaak ontstaat.
 • de Lao Tiequanyin Dit is de zelfde thee als de Tieguanin Orchid, maar bewaard en gefermenteerd vanaf 2013. Daardoor heeft deze thee een zoeter en minder bloemige smaak.

Tieguanyin thee wordt geplukt in kleine clusters van twee of drie blaadjes. De hoogste gradaties worden vroeg in het seizoen, hoog in de bergen geplukt en afzonderlijk verkocht. Latere pluk of lagere kwaliteit wordt afzonderlijk verkocht en vermoedelijk in blends gebruikt. Dit is echter een andere thee en handel. Tieguanyin theeën staan bekend om hun heerlijke bloemige geur en zoete nasmaak (huigan). Deze kenmerken worden verkregen door de theebladeren gedeeltelijk te laten oxideren. Voor het oxideren worden de bladeren zongedroogd, en daarna gedeeltelijk gekneusd en op hoge temperatuur verhit. Afhankelijk van het proces krijgt de thee een bloemensmaak, een helder frisse smaak of een iets zurige smaak.


lao tieguanyin close up lao Tieguanyin landscape lao tieguanyin processing
meer informatie
Andere namenAged Tieguanyin, lao tieguanyin, Aged Iron Goddess, 老铁观音
Voorkomen Losse thee. Gerolde thee bladeren. Geel-kleurige infusie.
Oogst jaar2017
SmaakDeze thee heeft een delicate en zoete smaak, plus nasmaak (Huigan)
Prijs per kopje€ 0,08
Herkomst

Zhangzhou, Fujian, Biologisch tieguanyin theeplantage, hoogste gradatie

kaart Zhangzhou Tie Guan Yin

Instagram Hash TagNee

  1. 3H-Sender biologische thee en de toekomst van thee productie

   3H-Sender staat symbool voor de toekomst van topkwaliteit thee, door zowel duurzaam als biologische thee te verbouwen en daarmee een product te bieden dat zowel beter is voor de omgeving als uw gezondheid.

   Deze 3H-Sender thee plantage ligt in Zhangzhou, provincie Fujian. Hier wordt de beroemde biologische Tiequanyin oolong thee geproduceerd.

   Lees Verder »
  2. Tieguanyin Oolong Tea

   Background

   De oorsprong van Tieguanyin is terug te voeren tot de jaren 1725 en 1735 in Anxi County, Fujian Province. Het behoort tot de categorie Oolong en vanwege de uitstekende kwaliteit en unieke smaak, is een van China's top tien theeën en de top tien theeën van de werelds.

   Lees Verder »
 • Over Oolong Thee en de toekomst van theeplantages in China.

  Deze 3H-Sender thee plantage ligt in Zhangzhou, provincie Fujian. Hier wordt de beroemde biologische Tiequanyin oolong thee geproduceerd. De combinatie van zowel de filosofie als de uitvoering van deze thee plantage beschouwen wij als de toekomst van thee productie in de wereld.

  3H-Sender staat symbool voor de toekomst van topkwaliteit thee, door zowel duurzaam als biologische thee te verbouwen en daarmee een product te bieden dat zowel beter is voor de omgeving als uw gezondheid.

  Lees Verder »
De Lao Tieguanyin is een heerlijk smaakvolle Chinese thee die bereid wordt met kokend heet water. U zult zien hoe snel de kleine 'propjes' zich ontpoppen tot grote, mooie, groene bladeren. Deze thee spoelen wij altijd een keer voor, dit is volgens de Chinese traditie (het drinken van de eerste thee, kan tot pech leiden), maar ook om de bladeren 'wakker' te maken. Voor een glas is 2 gram van deze thee voldoende; er zit veel smaak aan de bladeren. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de gaiwan raden wij 5 gram aan. Het water hoeft maar enkele seconde te trekken, voor een heerlijke zoete, groene smaak. Wanneer de thee te bitter voor u is, raden wij aan minder van de Lao Tieguanyin te gebruiken. Blijf water bijschenken tot er geen smaak meer van de thee bladeren komt (minimaal 6 keer).

gebruiksaanwijzing

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:Lao Tieguanyin
Jouw rating