Guan Pian

Rating:
91% of 100
€ 6,70
Op voorraad
SKU
GLM1-17

Guan Pian is een beroemde groene thee met een beetje een rokerig accent. Alleen het eerste blad onder de loot wordt geplukt en de onderkant en het bovenste puntje van het blad worden verwijderd om theebladeren van gelijke grootte te krijgen.

Alleen de zachte en jonge blaadjes mogen op zonnige dagen geplukt worden. Een zeer bijzonder thee, zeker het proberen waard.

In de bergen van Lu An in Anhui vonden we deze thee die zijn naam heeft gekregen doordat de blaadjes de vorm hebben van meloen stukjes (met wat fantasie). De thee struiken die daar groeien hebben dikke takken en grote bladeren.

Deze thee is een zomerse thee met een beetje een rokerige smaak. Bij deze thee wordt alleen het blad zonder loot gebruikt. De onderkant en het bovenste puntje van het blad worden verwijderd om blaadjes van gelijke grootte te krijgen. De naam Melon Slice is een afkorting van Gui zi pian, wat Melon Seed Slice betekent. Dit staat voor de vorm van de verwerkte blaadjes.

Alleen de zachte thee blaadjes worden geplukt gedurende tien dagen na het Qing Ming Festival (rond 5 april). De eerste uitgekomen blaadjes mogen niet worden geplukt omdat deze dan al te oud zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de blaadjes ook op het goede moment geplukt worden. Dit betekent dat alleen op zonnige dagen geplukt mag worden omdat anders de vochtige blaadjes schimmelig kunnen worden.

De thee plukkers, de meeste zijn vrouwen, plukken de blaadjes heel voorzichtig omdat de blaadjes niet mogen breken. Omdat dit zo voorzichtig moet gebeuren kunnen ze maar twee kilo per dag plukken. En dan te bedenken dat voor één kg bruikbare theeblaadjes tenminste twee kg geplukt moet worden! Het is dan ook geen toeval dat deze thee op de lijst staat van de meest beroemde theeën van China.

gua pian gua pian landscape gua pian field
meer informatie
Andere namenLu An Guapian, Melon Slice, Gua Zi Pian,六安瓜片
VoorkomenLosse thee. De bladeren zien er gelijkmatig uit en hebben een diep groene kleur. De gedroogde bladeren zijn smal en lang. Alleen het eerste blad onder de loot wordt geplukt. Eén van de weinige theesoorten waar alleen 1 blad wordt gebruikt.
Oogst jaar2017
SmaakDeze zeer bijzondere thee heeft een bloemige en zacht zoete smaak, iets rokerig.
Prijs per kopje€ 0,07
Herkomst

Liu 'an, in het noordwesten van Anhui, hoogste kwaliteit

kaart Lui An Guan Pian thee

Instagram Hash TagNee

  1. De Lu'an Guapian, een thee bestaande uit alleen blad


   Thee kan op  verschillende manieren worden geplukt: Eén thee gemaakt van alleen de knoppen (witte thee, de Silver Needle), één thee gemaakt van alleen maar bladeren (groene thee, de Guapian) en één thee die een knop thee wordt genoemd, maar van knoppen en bladeren wordt gemaakt (gele thee, Huoshan).

   Lees Verder »
  2. Wat is Lu an Guapian Groene thee?

   Over de Lu An Guapian groene thee (ofwel de groene thee die lijkt op een Meloen Partje)

   Afkomstig uit een klein thee productie gebied in de buurt van Lu’An, een stad in de beroemde thee provincie Anhui. Dit is de enige thee die enkel en alleen van de bladeren en zonder loten wordt gemaakt. Het ingewikkelde productie proces van deze groene thee duurt een hele week! Het bijzondere resultaat is een groene thee die volgens de verhaling op een meloen partje (‘Guapian’ in het Chinees) lijkt. Omdat nog maar weinig theeliefhebbers van deze groene thee gehoord hebben, vindt u hieronder een introductie. 

   Lees Verder »

Per glas is rond de 2 gram ruim voldoende. Voor een theepot of Gaiwan is 3 tot 4 gram voldoende. De bladeren worden met water tussen de 70 en 80 graden overgoten. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur is een enkel ogenblik tot een minuut voldoende, alvorens van deze thee te kunnen genieten

gebruiksaanwijzing

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:Guan Pian
Jouw rating
Upsell products