"De thee is het hart van de ceremonie: de gastheer en ceremonie deelnemers ruiken de thee, proeven en genieten van de vele smaaksensaties die ze met elke nieuwe slok ontdekken.."'


theeschenken- tijdens- theeproeverij- en -theeceremonie

Door de rijke historie van thee en de grote liefde voor thee in het Oosten is thee veel meer dan een drankje. Wanneer je een kopje thee krijgt aangeboden, voel je als het ware de historie en cultuur. De verschillende rituelen en ceremonies verschillen per streek en theesoort, wat thee drinken tot een waar avontuur maakt.

Het goede theeservies:

In het noorden van China drinkt met thee uit grote glazen bekers of kommen, in het zuiden kent men theekopjes- en -theegaiwan -tijdens- theeceremoniedekong fu theeceremonie, waar de kleine kopjes staan voor de kostbaarheid van thee. Afhankelijk van de theesoort en plaats waar de thee wordt gedronken, is een brede variëteit aan glazen, porseleinen, stenen, houten, ijzeren of van klei gemaakt theeservies te vinden. Ieder soort theeservies heeft zijn eigen invloed op de smaak van thee. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld de pu-erh thee die in de Yixing theepot (van klei) wordt gezet en bijvoorbeeld de Iron Goddess (oolong thee) die wordt gedronken uit porseleinen kopjes.

theetafel-bij-tea-adventure

 Geen vaste regels:

 Een Chinese theeceremonie, die niet als de Japanse ceremonie door veel regels wordt bepaald,is vooral gericht is op samenzijn en genieten. Het is hierbij prima om verschillende theesoorten te proeven, en allerlei potjes en pannetjes te gebruiken. Hierbij worden kleine hapjes, noten, en gedroogde vruchten geserveerd.

Bij de Chinese ceremonie verwarm je de pot en kopjes voor met alleen warm water. Daarna doe je de losse theebladeren in de pot, schenk je er heet water overheen, giet het in de kopjes en gooi je de eerste thee lichting weg. Op deze manier was je de thee. Dan vult je de pot weer met warm water en daarna kan de thee gedronken worden. Er wordt altijd gebruik maakt van kleine kopjes zonder oor, dit is bedoeld om te voorkomen dat de drinker zijn tong of lippen verbrandt. Naast de juiste theegerei valt ook op dat de gastheer of gastvrouw een bepaalde volgorde hanteert in het uitdelen van kopjes om de belangrijkheid van de gasten aan te tonen.

Vriendschap en affectie:

Een leuk detail is ook dat kopjes nooit voor meer dan zeven-tiende vol zitten, omdat drie-tiende van het kopje vol zit met vriendschap en affectie. Schenk je de glaasjes wel helemaal vol, dan is dit voor de gast het teken dat het tijd is om te gaan. En heb je er als gast zelf genoeg van? Dan laat je gewoon je volle kopje staan..zo gemakkelijk kan het zijn….