Je hebt vast wel gehoord van witte thee, zwarte thee en groene thee, maar ken je oolong thee ook? Misschien heb je er nog nooit van gehoord, en dan is nu het moment om daar verandering in te brengen. Als een echte theeliefhebber is het tijd dat je leert wat oolong thee is en hoe het smaakt.

Wat is oolong thee?

oolong processing

Oolong thee wordt vaak gezien als een thee die tussen groene en zwarte thee in zit. Niet alleen de smaak zit er namelijk tussenin, maar ook het proces van bereiding. Hier komen we later nog op terug.

Oolong wordt naar het Nederlands vertaald als zwarte draak. Oolong thee wordt sinds 1600 geproduceerd en is een traditionele Chinese thee die maar 2% van alle thee wereldwijd vertegenwoordigt. De officiële vertaling van deze theesoort is overigens Wulong thee maar dat is in de markt vervormd tot oolong thee. De thee is vernoemd naar de persoon die de theesoort heeft ontdekt, meneer Sulong. Maar uitgesproken in het lokale dialect is dit Wulong geworden, zwarte draak. Dus een wederom vervorming van de naam. Om meer over deze onbekende oolong thee te weten te komen moeten we kijken naar het proces van de bereiding van deze thee.

Hoe wordt oolong thee geproduceerd?

oolong picking Groene thee wordt niet geoxideerd terwijl zwarte thee volledig wordt geoxideerd, kun je al raden wat er met oolong thee gebeurd? Juist, de theebladeren worden deels geoxideerd. Oxidatie is trouwens het proces dat zich voordoet wanneer de theebladeren met de zuurstof uit de lucht werken. Oxidatie start dus zodra de bladeren geoogst worden en wordt bij oolong thee op een bepaald moment stopgezet, hierdoor heb je natuurlijk niet altijd dezelfde graad van oxidatie en zit er veel variatie tussen de verschillende oolong theeën. Theebladeren bedoeld voor de oolong thee worden pas geplukt als ze wat ouder en dikker zijn, in tegenstelling tot bladeren voor witte thee die al vrij jong worden geplukt. Na het plukken worden de bladeren eerst kort gedroogd.

oolong tumbling

De oxidatie wordt op gang gebracht door een speciale stap die we het kneuzen noemen, hierbij worden de bladeren gerold en geschud zodat de randjes schade oplopen. De gebeurt vaak in bamboe trommels. Daarom zijn ook grotere en later geplukte blaadjes nodig, want jongere en fijne theebladeren worden teveel beschadigd door dit proces. Deze kneuzing zorgt er voor dat de oxidatie op gang komt. De oxidatie wordt op een bepaald moment stopgezet, dit moment wordt door de ‘theemeester’ bepaald en bepaalt dus ook grotendeels de smaak van de uiteindelijke thee. Het oxidatieproces kan een aantal uren duren en wordt stopgezet door de bladeren te verhitten.

Na het stopzetten van de oxidatie worden de theebladeren gekoeld en vervolgens op een bepaalde manier gevormd. Oolong processing withering De lichtere geoxideerde oolongs zoals de Tieguanyin worden in een bolletjes gevormd en bij de wat zwaardere geoxideerde oolongs worden bladeren gedraaid in een langwerpig vorm. Voorbeeld hiervan zijn de rotstheeën uit Wuyishan. Na het vormen wordt de thee nogmaals gedroogd om de uiteindelijke thee te verkrijgen. De kwaliteit van de thee wordt mede bepaald door de presentatie van de thee. En thee met een groot aantal steeljes wordt als lagere kwaliteit beschouwd. Vandaar ook dat deze stengels met de hand worden verwijderd. Dit proces zie je vaak op straat als je door Fujian loopt.

Waarom je oolong thee wilt kennen?

Behalve dat oolong thee een heerlijke smaak kan hebben kent het ook verschillende voordelen voor de gezondheid, en zit het vol met mineralen en antioxidanten. Mangaan en fluoride zijn twee mineralen die je hierin terugvindt, net als theaflavins, wat belangrijke antioxidanten zijn.

oolong tumbling

Naar oolong thee is nog niet heel veel onderzoek gedaan, maar een Japanse studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat personen die 240ml oolong thee per dag dronken een 61% lager risico hadden op hart- en vaatziekten, dat is dus best veelbelovend.

Van alle theeën in China geproduceerd is ongeveer 11% oolong thee. De meeste Chinese oolong komt uit de bergachtige streken van de provincie Fujian. Fujian is de thuisbasis van de Anxi Tieguanyin en Wuyi Yan Cha stijlen. De bergen van Wuyi zijn de geboorteplaats van oolong. Tea Adventure is gevestigd in de Fujian provincie dus vanzelfsprekend hebben we een zeer grote oolong collectie van de allerhoogste kwaliteit. De bekendste twee oolong theeën die wij aanbieden zijn de Tiequanyin en de Big Red Robe (Da hong pao). Daarnaast hebben we nog 3 andere rots theeën uit Wuyishan en de Phoenix oolong uit Dancong.

Er zijn genoeg redenen om de traditionele oolong thee te drinken, de voornaamste natuurlijk de smaak, die ook nog eens heel divers is. Vooral wanneer je van zowel zwarte als groene thee houdt is dit een geweldige thee om te proberen. Probeer maar eens één van onze soorten oolong thee en voordat je het weet wil je nooit meer iets anders drinken.


Oolong sundrying Oolong wuyi rock collection tea adventure Oolong wuyi rock scenery Oolong wuyi scenery cinnamon oolong Oolong dancong Renco in tea field Oolong bamboo rattling maching