Er bestaan vele misverstanden over hoe Jasmijn silver needle thee en Jasmijn parel thee worden gemaakt. Veel mensen denken dat er Jasmijn olie wordt gebruikt (in plaats van pure jasmijn bloemen) om de thee op smaak te brengen. In werkelijkheid worden er echte Jasmijn bloemen gebruikt. Lees hier hoe jasmijn theeën worden gemaakt.


Jasmijn groene thee

Jasmijn silver needle thee en jasmijn parel thee hebben groene theebladeren als basis materiaal. Hun smaak wordt bepaald door een proces van mixen, drogen en verversen van de jasmijn bloemen. Deze groene theeën worden gemaakt van de knopjes van de ‘Da Bai’ varieteit waarvan ook de silver needle afkomstig is. Echter deze groene thee wordt later in het siezoen geplukt. Het basis materiaal voor deze groene thee betreft daarom een variatie van de witte thee, maar is een groene thee.


De te volgen procedure voor het maken van Jasmijn silver needle thee:

Jasmijn groene thee
  • Gebruik groene kwaliteitsthee van de Fuding thee en alleen de knoppen voor de Jasmijn silver needle. Net zoals voor silver needle witte thee zijn alleen de ongebroken knoppen bruikbaar om deze hoogwaardige groene kwaliteitsthee te maken.

  • Pluk Jasmijn bloemen. Kies de bloemen die net uitgekomen zijn in de zomer. Alleen in deze tijd van het jaar zijn ze geschikt voor het maken van Jasmijn thee omdat de geur op dat moment het sterkste is.

  • Verhitting. Meng de groene thee samen met de Jasmijn bloemen in heet water (de thee blaadjes zullen de bloemen geur in zich opnemen)

  • Temperatuur controle. Deze stap is erg belangrijk tijdens het mix proces. de bittere smaak van de thee neemt tijdens deze stap af. Tegelijkertijd worden sommige proteinen omgezet, zodat de thee kleur geler en donkerder wordt. Daarom smaakt jasmijn thee zachter dan andere groene theeën van dezelfde variëteit en graad. De blaadjes en bloemen worden vervolgens uit het kokende water gehaald en over een grote ruimte verspreid.

  • Silver needle
  • Herhaal dit hele proces 5 tot 6 keer met gebruikmaking van steeds weer nieuwe jasmijn bloemen. Voor gemiddelde kwaliteits thee doen ze dit 3 a 4 keer, maar voor de jasmijn silver needle wordt dit tenminste 6 keer gedaan.

  • Scheid de jasmijn bloemen van de blaadjes en begin met verhitten van de thee blaadjes.Vanaf nu kunnen de groene blaadjes niet meer fermenteren.

  • Verpakken. Om het idee van jasmijn thee te versterken worden er losse jasmijn bloemen aan de thee blaadjes toegvoegd, deze keer zonder water of verhitting. De thee wordt dan onmiddellijk ingepakt om zijn smaak en geur te behouden. De invloed van deze bloemen op de smaak is echter minimaal.