De goede effecten van puerh thee op uw gezondheid, probeer eens ons start puerh pakket en ervaar de smaak en kracht van puerh thee.

Puerh thee wordt vaak aangeduid als  "Wonder Tonic '' of "Medicinale Thee" en staat al meer dan 1700 jaar bekend als bijzondere thee in China. In dit artikel wordt beschreven waarom deze thee zo populair is en als gezond wordt beschouwd.Banna Puerh

Wat is Puerh thee?
Puerh thee wordt gemaakt van de grote bladeren van theeplanten (Camellia sinensis) afkomstig uit het zuidwesten van de provincie Yunnan, China. Vanwege de hoge kwaliteit van deze bladeren en ook de grootte, behoudt deze thee langdurig zijn smaak. Net als bij goede wijn, verbetert de smaak van Puerh thee elk jaar door het post-fermentatie proces. Hierdoor wordt de thee complexer en tegelijkertijd zachter. Deze gisting is niet alleen verantwoordelijk voor de zachte en aardse smaak, maar ook voor de vele gezondheidsvoordelen. Puerh thee wordt onderverdeeld in twee soorten, namelijk onbewerkte ofPuerh Adventuregroene Puerh en bewerkte of rijpe Puerh.

Waarom is Puerh thee gezond?
Het gebruik van puerh thee als medicijn en als een thee die goed is voor de gezondheid, werd al beschreven in verschillende oude geschriften en beroemde boeken in de Chinese geschiedenis.
Omdat Puerh thee een bijna volledig gefermenteerde thee is, komen hierbij  nuttige stoffen vrij zoals statines.  Andere heilzame stoffen in Puerh thee zijn catechines, dat voorkomt in  5-15% van het droge gewicht van Puerh thee.

Is de oudere onbewerkte Puerh thee de enige gezonde Puerh thee?
Onderzoeken laten zien dat de verandering van samenstelling in de onbewerkte Puerh, die eerst jaren lang wordt opgeslagen, de thee gezonder maakt voor het menselijk lichaam. In deze periode van 'bewaren' treedt namelijk een belangrijke na -fermentatie proces op als gevolg van de gisting en de schimmels in de thee. De thee wordt gezonder doordat sommige catechine stoffen worden omgezet in andere gezonde stoffen, dat tegelijkertijd de concentratie van de catechinen verlaagt. Door dit proces wordt ook de smaak minder bitter en zachter.

Doordat thee op verschillende manieren wordt bewerkt  leidt dit ook tot verschillen in samenstelling en kleuren van thee. Anders dan de post-fermentatie proces van onbewerkte puerh, wordt de bewerkte puerh thee direct na de pluk  bewerkt waardoor het een  sterke en aardse smaak krijgt. De concentratie van catechinen in bewerkte puerh is niet zo hoog als die van onbewerkte puerh. Oudere bewerkte puerh thee bevat daardoor relatief minder gezonde stoffen dan onbewerkte puerh thee.Puerh Tea Adventure

Is het uiterlijk van Puerh invloed op de effecten op de gezondheid?
Oudere Puerh thee is te verkrijgen als losse blaadjes of in een gecomprimeerde vorm. Er is geen bewijs dat dit van invloed is op zijn effecten op de gezondheid. De losse thee blaadjes lijken ons beter omdat er meer lucht bij kan komen in de loop van de tijd. De smaak verschilt dan ook een heel klein beetje.

Conclusie
Onze conclusie is dat oude onbewerkte Puerh gezonder is dan jonge onbewerkte Puerh thee en bewerkte thee. Mensen drinken oude Puerh echter  niet alleen voor de gezondheid, maar ook om zijn unieke karakter en de steeds wisselende smaak in de jaren ...