Wanneer je kijkt naar alle Chinese theesoorten die er zijn, en dat zijn er vele, dan vallen de namen je waarschijnlijk direct op. Het zijn voor ons als niet-chinees sprekers, redelijk ontoegankelijke namen. Toch zit er vaak wel degelijke een diepere betekenis achter, waardoor de namen ook voor ons een stuk duidelijker worden.

Tea Adventure Monkey chief groene thee

Deze dagen zien we kwaliteitsthee, vooral Chinese thee, steeds vaker in ons Nederlandse straatbeeld. Tegenwoordig kun je worden opgeleid tot theesommelier, je kunt veel kwaliteitstheewinkels bezoeken of je kunt de jaarlijkse beurs voor theeliefhebbers in Utrecht bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook naar ons, tea adventure, komen. De theewebshop waar we hoogwaardige Chinese kwaliteitsthee aanbieden, met de hand geplukt door Chinese boeren en zoveel mogelijk biologisch geteeld.

Klinkt het nog interessant? Dan wil je waarschijnlijk ook wel iets meer te weten komen over de betekenissen van de exotische namen van deze theesoorten. Dan ben je hier op de juiste plek, lees dus vooral verder om meer te weten te komen over de naamgeving van Chinese thee.

De herkomstplaats

Het noemen van iets naar de plaats van herkomst is iets wat we in de Westerse wereld ook regelmatig doen, wat dacht je bijvoorbeeld van Champagne of Gouda kaas? Dancong oolong is de nieuwste oolong in ons assortiment, genoemd naar de streek Dancong dat in het zuid oosten van China ligt.En zo kennen de Chinezen wel meer theeën genoemd naar de herkomstplaats. Long Jing, komt uit dorpje Drakenbron, China’s nummer 1 groene thee, vernoemd naar het dorpje Draken bron (Dragon Well). Ligt in het zuid oosten van China. Deze naamgeving werd vooral vaak gebruikt in het begin van het ontstaan van de Chinese theecultuur.

echte jasmijn parels zonder toevoegingen

De vorm van het theeblaadje

Deze manier van naamgeving is redelijk origineel en ook creatief. Biluochun (pi lo chun, spring snail) is een thee bestaande uit lang gedraaide bladeren die lijken op een soort slakkenhuis.Deze thee bestaat geheel uit de eerste pluk in de lente (bi). Ook de White Peony (bai mudan) is zo’n mooi voorbeeld, deze witte thee heeft de vorm van een pioen (peony). De green needle groene thee spreekt ook wel een beetje voor zich, thee met dunne lange glanzende loten.

Eigenschappen van de thee zelf

Ook deze manier van naamgeving spreekt redelijk voor zich, thee werd genoemd naar een bepaalde kleur, smaak of geur die de thee heeft. Cinnamon (rougui) Oolong thee is een mooi voorbeeld van deze naamgeving, aangezien Cinnamon kaneel betekent.

De kleur van de thee

Ook best logisch, de thee noemen naar de kleur van het blaadje of de thee die er uiteindelijk van komt. Dit principe kennen we hier ook wanneer we het hebben over groene thee of zwarte thee. Een mooi voorbeeld is Baihao Yinzhen, wat vertaalt betekent Silver Needle of zilveren naald.

Tea Adventure tea field

Het plukseizoen

Theebladeren moeten op een bepaald moment geplukt worden, en ook daar worden de thee soms naar vernoemd. Sommige theebladeren kunnen namelijk het best rond een bepaalde feestdag geplukt worden, een voorbeeld hiervan is Mingqian thee, een thee die voor het Qingming Festival geplukt moet worden om van de beste kwaliteit te zijn.

Hoe de thee wordt verwerkt of ingepakt

Als laatste voorbeeld van Chinese theenamen kunnen we kijken naar de manier waarop theebladeren verwerkt worden. Thee kan bijvoorbeeld namelijk gebakken, geroosterd en zelfs gegeurd worden met bloemen (Jasmine Needle King). Dergelijke processen kunnen hun naam aan de thee geven. Een enkele thee heeft zelfs zijn naam van de verpakking, zoals Zhutong Cha van Yunnan, genoemd naar Zhutong, wat bamboe is waarin deze thee verpakt wordt. Wij doen dat in Nederland zelfs ook met één beroemde Chinese thee, de rookthee of wel de Lapsang Souchon.

Legendes over de thee

Dahongpao of Big Red Robe, oolong thee voor de Chinese keizer afkomstig van 4 theestruiken, zo waardevol dat ze beschermd werden door lange rode mantels (red robes). De Monkey Chief groene thee, is ook zo’n mooi voorbeeld. Na een strijd tussen mensen en apen in een bepaald gebied, leerden ze samen te leven en elkaar te waarderen. De thee die moeilijk te plukken is werd vernoemd naar de leider van de apen en het verhaal is dan ook dat de apen de thee voor de mensen plukten.

Al met al zijn de Chinezen redelijk creatief met de naamgeving van hun theeën, maar het komt dus ook zeker wel ergens vandaan. Ook al klinkt de naam van een dergelijk thee voor ons exotisch, we kunnen ervan uit gaan dat er een diepere betekenis achter zit. Als thee je interesseert, dan is het zeker leuk om eens op naamgeving van de Chinese thee te letten. Er valt veel te ontdekken over de namen en de kwaliteit van theeën uit China. Kortom, kwaliteits thee is thee met een verhaal, vandaar de prachtige maar voor ons soms ingewikkelde namen. Kijk en proef goed, misschien dat de betekenis of achtergrond van de theeën het ook gemakkelijker maakt om de namen te onthouden.

Tea Adventure Tieguanyin Oolong thee Tea Adventure Guapian groene thee Sanjiang zware thee oogst