Tips voor het goed bewaren van kwaliteitsthee uit China. Het proces van thee maken is een proces waar elke kleine stap invloed kan hebben op de uiteindelijke smaak van de thee. Dit brengt met zich mee dat de smaak van de thee ook na verkoop nog kan veranderen, door middel van oxidatie bijvoorbeeld, het proces waarbij de theebladeren met de zuurstof in de lucht reageren. Om thee zo lang als mogelijk dezelfde smaak te laten behouden moet je hem op een bepaalde manier bewaren.

thee-verpakking-tea-adventure

Vacuüm thee verpakking van Tea-Adventure

Een manier van bewaren die oxidatie onmogelijk maakt is het vacuüm bewaren van de theebladeren, maar deze methode werkt niet voor alle soorten thee. Wanneer je fijnere theebladeren vacuüm bewaard zullen ze breken, en dus werkt deze manier wel voor oolong thee bladeren die redelijk sterk zijn en opgerold zijn. Wanneer vacuüm geen optie is dan kun je in ieder geval kiezen voor luchtdicht. Ga dus voor een pot of blik waarbij de deksel er goed opzit of gebruik het zakje waarin de thee van Tea-Adventure is verpakt. Deze verpakking is na openen makkelijk weer te hersluiten zodat de thee goed bewaard blijft: luchtdicht en donker.

Groene en gele thee in de koelkast bewaren

Een andere manier om oxidatie tegen te gaan is door de theebladeren in de koelkast of zelfs in de vriezer te bewaren, hitte versnelt de oxidatie namelijk. De gele thee en groene thee kun je het beste in de koelkast of vriezer bewaren, om op die manier oxidatie tegen te gaan. Al moet je dit ook voorzichtig doen, anders vormt zich condensatie op de theebladeren. Om dit te voorkomen mag je het pakketje met thee pas openen na het uit de vriezer halen wanneer het op kamertemperatuur is gekomen.

Bewaar thee uit de buurt van geuren, vocht en licht

Wanneer je thee bewaart, waar dan ook, moet jeerop letten dat het uit de buurt is van alles dat een sterke geur heeft. Theebladeren absorberen alle sterke geuren, en dit beïnvloed het natuurlijke aroma van de thee. Ook vocht heeft invloed op de theebladeren, want vocht onttrekt de smaak uit de theebladeren. Bewaar losse thee dus altijd op een droge plek, en niet in een vochtige kelder. Vocht kan behalve het onttrekken van de smaak ook veel eerder voor rotting zorgen. Ook kun je losse thee het beste op een donkere plek bewaren, licht kan namelijk bepaalde chemische processen in werking zetten, wat ook funest kan zijn voor de smaak van de thee.

theekop-theeverpakking-tea-adventure

Chinese thee is lang te bewaren

Ook kun je thee het beste in grotere hoeveelheden bewaren. Wanneer alle theebladeren op elkaar zitten zullen ze als eerste minder snel breken, waardoor oxidatie ook minder snel optreedt. Gebroken bladeren hebben namelijk meer oppervlakte, waardoor oxidatie sneller optreedt. Hier komt nog bij dat er minder lucht tussen de bladeren kan zitten wanneer ze dicht op elkaar zitten, wat ook de oxidatie verminderd. Over het algemeen kun je de échte thee, zonder toevoegingen van kruiden of vruchten, één jaar tot anderhalf jaar bewaren. Thee kan niet echt bederven, maar de smaak en de geur zullen op den duur wel uit de theebladeren verdwijnen, waardoor je er niet echt meer van kunt genieten.

Goed bewaren van Chinese thee, betekent lang genieten.

Als je jouw thee op deze manier bewaard ben je ervan verzekerd dat hij zijn smaak voor een veel langere tijd zal behouden, en dat isuiteindelijk het allerbelangrijkste van goede kwaliteitsthee, dat hij goed blijft smaken. Met deze tips kun je lang van Chinese thee genieten. Onthoud dus dat de thee dicht op elkaar bewaard moet worden, het liefst luchtdicht en in een koele ruimte, weg van vocht en licht en sterke geuren en dat je er altijd voorzichtig mee om moet gaan om de theebladeren heel te laten. De verpakking van Tea-Adventure is hierbij een geschikte manier om je thee goed te bewaren.